596 711 769 |  skola@zsdvorskeho.eu |   B. Dvorského 1049/1, Ostrava-Bělský Les, 700 30 | IČ: 70978352

↓  menu ↓ 

Do zahraničí za vzděláním a sportem

Žáci se aktivně zapojili do školní výuky na Privatschule für Wirtschaft und Leistungssport, vzdělávající zahraniční hokejisty a fotbalisty, přizpůsobili se výukovému rozvrhu tamější školy, jenž je propojen s tréninkovým programem klubu ledního hokeje EC Red Bull Salzburg. Se svými dočasnými spolužáky komunikovali v jazyce anglickém, a to ať v předmětech vyučovaných metodou CLIL, nebo také v rámci volného času a samozřejmě v průběhu společného tréninku v akademii. Dozvěděli se, jak náročný je rakouský vzdělávací systém, a protože na tamější škole studovali také žáci ze Slovenska, měli možnost zjistit, co obnáší skloubit výuku, trénink a překonání jazykové bariéry.

Výuka byla prokládána dopoledním i odpoledním tréninkem, který byl realizován přímo v klubu akademie Red Bull Salzburg. Naši žáci zde měli možnost projít si celou akademii a seznámit se s prostorami a učiteli, kteří ve spolupráci se školou nabízeli tamějším sportovcům podporu ve vzdělání.

V průběhu pobytu žáci poznali také historické centrum Salcburku, které je zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO, vydali se po stopách známého skladatele Wolfganga Amadea Mozarta a vyzkoušeli tamější tradiční pokrmy. Společně s rakouskými spolužáky vyrazili na výlety do okolí, například k jednomu z rakouských jezer, které je součástí Solné komory, k jezeru Mondsee, jež se nachází poblíž Dračí stěny. Žáci se dozvěděli, jakou měrou přispěly solné doly k rozkvětu města Salcburk.

Pobyt všem jedenácti žákům naší školy přinesl mnoho zkušeností a zážitků, které budou dále sdílet se svými spolužáky tříd se sportovním zaměřením, ale také v rámci širší sportovní komunity. Zapojit se do studia na škole v Salcburku a do tréninků profesionální klubu Reb Bull, to vše s nutností znalosti cizího jazyka, jim poskytne prostor v rozhodování, zda si v budoucnu zvolí v rámci sportovního angažmá další studium v zahraničí.  K. Hajná

Více fotek najdete na našem Facebooku – zde.