596 711 769 |  skola@zsdvorskeho.eu |   B. Dvorského 1049/1, Ostrava-Bělský Les, 700 30 | IČ: 70978352

↓  menu ↓ 

V rámci Erasmu+ jsme vyrazili do Lotyšské Rigy

Cesta super, dobrodružství, občas někdo zapomene vyndat u odbavení kosmetiku někdo má vyšší počet předepsaných kilogramů na zavazadlo, ale vše dáváme s přehledem nám vlastním. Ve volných chvílích se učíme pozdravy v místním jazyce (Ahoj-sveiki, dobrý den – laba diena).
A co nás čeká v nejbližších dnech ve složení dvou pedagogů a čtyř žáků? Fauna, flora, obnova lesů, což má obrovský význam pro naši planetu a to vše v jazyce anglickém. Společné setkání s dalšími partnery projektu ze Španělska, Turecka, Řecka a domácího Lotyšska. Ještě před samotným zítřejším setkáním však po ubytování v hotelu korzujeme společně ulicemi Rigy.
Před samotným poznáváním bufetová večeře, kde si každý vybíráme, na co máme chuť. Restaurace Lido Origo. Po jídle směr zajímavosti a jako první se zdržíme u kašny, která v kanále Pilsetas vytvoří za pomocí větru dokonalou sprchu a jsme pěkně promočení. Někteří z nás jsou šťastni. Dále u sochy Alfreda Kalnina nás pan ředitel zkouší ze slovíček a hned máme jedno nové – “compose”.
Dále jdeme kolem Pomníku svobody, přes 40 m vysoký památník svobody na počest padlým v boji za svobodu. Po cestě si všímáme, že skoro každá ulice má slovo iela a zjišťujeme, že se jedná o lotyšský výraz pro ulici. Po cestě poznáváme evangelickou katedrálu, což je středověký luteránský kostel s různými zajímavými architektonickými prvky. A po střechách budov hledáme kokrhely a počítáme, zda je najdeme všechny. Procházku ukončujeme Lotyšskou národní operou, návštěvou dvou obchodů se sladkým pochutinami, které v ČR nejsou, a míříme zpět na hotel. Na recepci si vyslechneme program zítřejšího dne a jdeme každý do svých pokojů.
Zítra snídaně a pak vyrážíme směr Adazu škola.                       Žáci účastnící se výjezdu