596 711 769 |  skola@zsdvorskeho.eu |   B. Dvorského 1049/1, Ostrava-Bělský Les, 700 30 | IČ: 70978352

↓  menu ↓ 

Recitační soutěž na druhém stupni byla skvělá

Velkou odvahu prokázali všichni vystupující už jen tím, že dokázali předstoupit před tak početné publikum, v němž byli jak spolužáci, tak pedagogové, vedení školy, a dokonce několik rodičů.

Co se recitovalo? Byla to pestrá paleta básníků, českých i zahraničních, od klasiky 19. století až po moderní texty. Pro představu alespoň pár jmen: Erben, Šrámek, Bezruč, Verlaine, Shakespeare, Hrabě, Neruda, Žáček… Některé texty zazněly dvakrát, což bylo velice zajímavé, protože bylo možné obě podání porovnat.
Tereza Mráčková z 8. třídy zarecitovala svou vlastní báseň, emotivní a velmi dobrou.

Na závěr diváky čekala dvě divadelní vystoupení. Byla to scénka z cimrmanovské hry Dlouhý, Široký a Krátkozraký v podání kluků z 8. B a následně slavná scéna „noky“ z filmu Pelíšky. Tady si skvělá čtveřice deváťáků připravila i nápadité rekvizity včetně skutečného jídla. Obě představení byla skvělá, žáci své party zahráli s obdivuhodným přehledem.

Následoval bouřlivý potlesk, který bylo možno chápat jako odměnu nejen divadelním scénkám, ale všem vystoupením na této super „recitačce“.

Nesmíme zapomenout uvést, že celé odpoledne s žáky připravovala paní učitelka Pavlína Franioková, která se recitací či divadelním projevem dlouhodobě zabývá.

Závěrem asi zásadní poznatek z letošní recitační soutěže: Kdyby si někdo myslel, že tato tradiční akce je nějaká nuda, v níž vystupují nevýrazní recitátoři, kteří to „dostali befelem“, tak by se po našem kulturním odpoledni hodně divil. Byla to zábava, žáci prokázali, že divákům umí předvést text i svou osobnost a publikum bylo nadšené. Jan Goj

Ocenění recitátoři:
1. kategorie (6. a 7. třída):
1. místo: Veronika Nohelová
2. místo: Eliška Surmajová
3. místo: Lucie Přivřelová
Zvláštní cena poroty: Karolína Karlíková a Markéta Tkacziková
2. Kategorie (8. a 9. třída):
1. místo: Adam Chovanec
2. místo: Miloslav Holek
3. místo: Elen Zielinská
Zvláštní cena poroty: Tereza Mráčková, Adam Chovanec, Matyáš Zeuner, Michael Tešnar, Filip Packo, Lukáš Škorňák, Karolína Odehnalová, Eliška Nohelová, Daniel Takáč

Další skvělí recitující:
Adéla Kůdelová, Gabriela Dudášová, Penelope Dalla Libera, Natálie Mlýnková, Nguyen Ha Anh, Mario Dzurňák, Valentýna Votrubová, Ema Blažeková, Lucie Hořínková, Vojtěch Blažej, Marek Popelář, Leona Holotíková, Natálie Gajdušková, Eliška Anna Sojková, Karolína Doubeková, Klára Gattyánová