596 711 769 |  skola@zsdvorskeho.eu |   B. Dvorského 1049/1, Ostrava-Bělský Les, 700 30 | IČ: 70978352

↓  menu ↓ 

Koncert Janáčkovy filharmonie žáky nadchl

Téměř tři desítky žáků 8. a 9. ročníku viděly a hlavně slyšely koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava, konaný ve čtvrtek 19. ledna v sále bývalého kina Vesmír. Žáci, z nichž mnozí byli na koncertu vážné hudby vůbec poprvé, si mohli užít například Uherský tanec Johannese Brahmse, úryvek z Peera Gynta od Edvarda Griega či slavnou Beethovenovu Ódu na radost. Ale nebyla to „jen“ úžasná hudba, která žáky – podle jejich spontánních ohlasů – zaujala. Okouzleni sledovali profesionální práci orchestru, soustředění a souhru muzikantů, charisma dirigenta Stanislava Vavřínka. Koncert doprovázely komické vstupy herečky Markéty Matulové, které byly vznešeným tónům osvěžující protiváhou.
Na další koncert Janáčkovy filharmonie by se žáci mohli vydat v únoru. Zní to možná jako fráze, ale není: Po tomto koncertu se zdá, že u kabinetu paní učitelky Pavlíny Franiokové, která tyto akce pro žáky zajišťuje, budou stát fronty zájemců…           Jan Goj
Tady je reakce Dana Takáče z 9. B:
Dnešní koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava mě oslnil. Do dění bylo zapojeni I diváci, což mi přišlo velmi kreativní. Mohli jsme slyšet například slavnou část Ve sluji Krále hor ze suity Peer Gynt nebo Brahmsův Uherský tanec č.5. Nicméně za poslech rozhodně stojí i ostatní skladby, které na koncertu zazněly. Budu se těšit na další Janáčkovu filharmonii zase někdy příště.