596 711 769 |  skola@zsdvorskeho.eu |   B. Dvorského 1049/1, Ostrava-Bělský Les, 700 30 | IČ: 70978352

↓  menu ↓ 

Osmáci poznávali Londýn. Ubytováni byli v anglických rodinách

DEN PRVNÍ:
CESTA DO VELKÉ BRITÁNIE – Už začátek cesty byl pro nás vskutku dobrodružný. Všichni žáci jeli poprvé Eurotunelem přes kanál La Manche.

DEN DRUHÝ:
LONDÝN – GREENWICH, CITY
Naše první kroky v Londýně vedly do parku ve čtvrti Greenwich, kde jsme obhlédli známou královskou observatoř a překročili nultý poledník. Poté se naše početná skupina vypravila po řece Temži kolem Isle of Dogs až k mostu Tower Bridge. Zde jsme navštívili expozici Tower Bridge Exhibition včetně procházky po skleněné lávce s výhledem na moderní stavby Londýna.
Prohlédli jsme si londýnský hrad Tower of London, který za svou téměř tisíciletou historii sloužil jako královský hrad, pevnost, vězení, místo poprav a který je nyní domovem korunovačních klenotů.
Následně jsme se prošli finančním centrem Londýna – oblastí The City, kolem památníku velkého požáru Londýna, místa, jež bylo ohniskem ničivého požáru z roku 1666.
Odpoledne bylo věnováno centrální anglické bance Bank of England, královské burze Royal Exchange. Po rušných ulicích City jsme došli až k monumentální St. Paul´s Cathedral. Během prohlídky jsme sestoupili i do krypty, v níž je pohřben mj. admirál Nelson či stavitel katedrály Christopher Wren. Někteří odvážlivci naopak vystoupali na kopuli katedrály, odkud se jim naskytl překrásný pohled na Londýn. V podvečer jsme přešli Millennium Bridge a podívali se ke galerii Tate Modern s impozantním výhledem na zmíněnou čtvrť City.

DEN TŘETÍ: OXFORD, WARNER BROS STUDIOS
Následující den jsme vyrazili do centra slavného univerzitního města Oxford. Prošli jsme se ulicí High Street, kolem kostela St. Mary the Virgin, slavné knihovny Bodleian Library, pozoruhodné knihovny Radcliffe Camera, divadla Sheldonian Theatre, kolem mnoha kolejí a jiných zajímavostí. Dorazili jsme až ke koleji Christ Church College, kterou jsme si prohlédli, a podívali se do míst, kde se filmovaly scény pro filmy o Harrym Potterovi. A protože v tento den probíhaly promoce, mohli jsme se vnořit do atmosféry oslav úspěšných absolventů, jež byla doprovázena zvyklostmi, jako je hromadné vyhazování čepic do vzduchu.
Odpoledne bylo věnováno jedinečné expozici o natáčení filmů o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi, a to ve filmových ateliérech Warner Bros Studios. Celá naše skupina si zde připomněla nejslavnější scény z této filmové série a zbloudila do světa fantazie, ale také precizní techniky.

DEN ČTVRTÝ: LONDÝN – WESTMINSTER
Poslední den v Anglii jsme vyrazili opět do centra Londýna, a to nejstarší podzemní dráhou na světě zvanou TUBE.
Prvním monumentem toho dne bylo Londýnské oko. Ve čtvrti South Kensington nás čekala návštěva Natural History Museum s přírodovědnou, historickou a geologickou expozicí. V rozsáhlých prostorách byly umístěny kostry dinosaurů, savců, ptáků, ryb, brouků, sbírky meteoritů, hornin i láv. Čekaly nás také zážitkové programy, jako je například simulace zemětřesení.
Poté jsme se prošli místy, jež se zapsaly do historie města nejvíce: Buckingham Palace, Westminster Abbey, vládní třída Whitehall, náměstí Trafalgar Square, Leicester Square a čínskou čtvrť Soho.
Odpoledne jsme si všichni nakoupili suvenýry v Oxford Street a večer se s Londýnem rozloučili.

DEN PÁTÝ:
NÁVRAT DO ČR
Přes noc jsme opět projeli Francií, Belgií a Německem a plni zážitků s mnoha dárky dorazili zpět do Ostravy.

Žáci byli během celé výpravy šikovní a zvídaví. Spontánně sdíleli fotografie i videa a dělili se o své pocity z cesty. Atmosféra byla úžasná. Nikdo se nezalekl ani ubytování v hostitelských rodinách ve městě Kenley a jeho blízkém okolí v jižní části oblasti Greater London. Každý tak mohl zažít, jak se bydlí v typické britské rodině, jaké jsou její stravovací návyky a zvyklosti. Žáci často se svými hosty společensky konverzovali.
Exkurze do Londýna se opravdu vydařila. Cestovní kancelář PRO TRAVEL CK, s. r. o., měla program precizně naplánovaný, žákům poskytovala během výpravy bezplatnou aplikaci s informacemi o průběhu exkurze a také různé poutavé kvízy. Paní průvodkyně byla velmi vstřícná a výpravu do Londýna svou odborností a flexibilitou pozvedla na vysokou úroveň.
Doprovázející pedagogové (J. Jeřábková, K. Hajná a K. Kubištová) poděkovali všem žákům za bezproblémový průběh exkurze a těší se na další zážitky.